kreasi tempe

Posted by: Annisa Noor Aida in Uncategorized No Comments »

 

source : https://www.youtube.com/watch?v=7P_HT18jQtI

Bolu kukus pandan ketan hitam

Posted by: Annisa Noor Aida in Uncategorized No Comments »

Bahan-bahan :
• 1 bks santan instan
• 1/4 sdt garam
• Bahan lapis ketan hitam:
• Bahan lapis pandan:
• 1 bks saantan isntan, tambhkan air sampai 100 ml
• 6 btr telur
• 75 ml minyak goreng
• 250 gr gula pasir
• 1/4 sdt garam
• 35 ml air suji (dari 10 lembar daun suji divlender dn air 50 ml)
• 140 gr tepung terigu
• 1/4 sdt emulsifer
• 50 ml minyak goreng
• 175 gr tepung ketan hitam

Cara membuat :
1. Siapkan loyang 20x20cm, oles mentega tipis lalu lapisi kertas roti,oles lagi dgn mentega. Siapkan kukusan, bungkus tutup kukusan dgn serbet
2. Kocok telur,gula dan emulsifer sampai kental berjejak, sekitar 15-20menit. Setelah itu, bagi 2 adonan dgn adonan utk ketan hitam sedikit lbh banyak drpd utk pandan
3. Utk lapisan ketan, campurkan adonan telur dgn tepung ketan,aduk balik. Campur minyak dan santan, masukkan 3 sdm adonan telur,aduk rata, tuang kembali ke adonan telur utama,aduk balik. Kukus 15 menit
4. Untuk lapisan pandan, masukkan tepung kedalam adonan telur, aduk balik. Campur santan dan minyak,masukkan 3 sdm adonan telur aduk rata,lalu tuang kembali kedalam adonan telur utama. Tuang keatas lapisan ketan hitam,kukus 25 menit. Siap disantap

Source : https://kueresep.com/pastry/bolu-kukus-pandan-ketan-hitam-2_40386.html

Tips Cepat Pandai Memasak

Posted by: Annisa Noor Aida in Uncategorized No Comments »

Tak semua perempuan pandai masak. Tapi sebenarnya semua orang boleh jadi pandai masak kalau belajar masak. Ala mudah je pon masak, kau campak campak aje bahan yang kau nak masukkan. Then perasa seperti garam dan gula jangan terlebih, nanti terus tak sedap.

Ramai perempuan tak pandai masak. Ye ke? Sebenarnya bukan sebab tak pandai, tapi sebab malas nak belajar masak. Dalam dunia ni tak kira la apa juga benda kau buat, sebelumnya mesti kau belajar dulu kan? Macam tuh la jugak masak.. So macam mana nak pandai masak?

Meh aku ajar sikit tips-tips nak cepat pandai masak.

1) Kenali apa itu garam dan gula serta rasanya

Haha… Aku tau korang memang akan cakap, “ala setakat garam ngn gula aku tau rasa macam mana..”.. tapi percaya lah, adakala kalau korang tau rasa sekalipun korang tetap akan termasinkan atau termaniskan masakan korang.. sebabnya korang tak pandai nak sukat banyak mana kena letak. So nasihat aku, kalau tak pandai nak sukat garam ngan gula, letak sikit sikit dulu.. jangan pulak kau taruh banyak terus.. Mau nanti susah nak adjust. Kalau sikit takpe, boleh tambah lagi sikit.. Kalau banyak?? alamaknya kencing manis ngan darah tinggi kau dapat.. Tak pon aku pasti makanan tuh nanti masuk tong sampah.. haha.. macam ada pengalaman je orang yang tulis ni.. Haha..

2) Baca resepi dengan betul

Orang yang tak pandai masak kena guna resepi untuk masak. Jangan memandai sangat buat pandai tapi tak pandai. Nanti takde orang makan makanan kau.. So first thing kau kena baca resepi betul betul. Selepas baca siapkan bahan bahan untuk dimasakah. Potong ikut keperluan. Kalau bahan tak cukup, tak pe, kau boleh skip. Tapi kalau bahan utama tak ada, kau cari resepi lain.. Kalau tak ada bahan utama macam mana nak buat.. Ish..

Lepas siap bahan-bahan kau potong dan sediakan, baca langkah untuk memasak dengan teliti. Jangan tinggal satu pon. Kang tak jadi masakan kau. Reti?

3) Jangan gelojoh bila kat dapur

Kalau kau nak cepat pandai masak, sila jangan gelojoh.. Kenapa aku kata jangan gelojoh? Haha.. Meh nak habaq..Bila kau gelojoh kau akan fobia selepas kau lakukan sesuatu. Contoh, kau nak goreng ikan. Minyak dah panas.. Then kau pergi campak pulak ikan tuh dalam kuali. lepas tuh terpercik minyak kat tangan kau, aku pasti kau akan fobia lepas tuh.. PASTI.. ye la , first time masak dah dapat tanda kan? hahaha

Sebab tuh aku cakap, jangan gelojoh. Setiap apa yang kau nak letak dalam kuali yang ada minyak panas, atau dalam air menggelegak, letak slow slow.. baru la benda tuh tak terpercik kat kau. So lepas tuh kau akan suka dan terus suka untuk masak lagi.. hhehe..

4) Mulakan masak dalam kuantiti yang sedikit

Yep, masa mula mula masak jangan tamak. Masak dalam kuantiti yang sedikit. Sebab kalau masak dalam kuantiti yang banyak agak susah nak agak kuantiti bahan perencah nak di guna. Lagi satu lebih selamat buat dalam kauntiti yang sedikit. Kalau tak jadi jumlah tuang ke dalam tong sampah tak ada la banyak sangat kan?

5) Rajin rajin masuk dapur walaupun untuk tengok mak masak

Perkara paling mudah nak buat. Sila rajinkan diri masuk dapur. Setakat masuk dapur apa lah yang susahnya. Bagus tau selalu masuk dapur nak nak bila ibu atau mak korang tengah masak. Tengok macam mana dia siang ikan.. Macam mana dia basuh ayam. Macam mana dia potong sayur. Semua tuh kita boleh belajar dari pemerhatian. So lepas ni senang nak masak. Takde la terkial kial kan??

source : https://norfanil.com/tips-cepat-pandai-memasak

 

Posted by: Annisa Noor Aida in Uncategorized No Comments »

Sphagetti creamy curry ala anak kost

spageti

 

 

 

 

 

 

 

Bahan-bahan

  1. secukupnya sphagetti
  2. 5 sdm susu cair
  3. 1 sdt pasta curry
  4. bubuk oregano
  5. 1/4 sendok dada ayam
  6. secukupnya garam

Langkah

  1. Rebus air didalam ricecooker
  2. Sembari merebus, saya memasang pembatas diatas rebusan dan mengukus ayam pakai bumbu kari yang sudah dilumuri ke ayam
  3. Setelah mendidih masukan pasta dan tetap biarkan diatasnya terkukus ayam
  4. Sstelah sphagetti matang, tiriskan. Lalu dilanjutkan masak ditempat mengukus
  5. Masukan susu cair(boleh juga bubuk) aduk di tempat ayam kari. Di rasa, tambahkan garam
  6. Setelah enak. Masukkan pasta ditempat kukusan. Aduk, diamkan beberapa saat agar meresap
  7. Hidang dan jangan lupa tambahkan bubuk oregano agar lebih mantap rasanya

 

sumber  :https://cookpad.com/id/resep/1278297-sphagetti-creamy-curry-ala-anak-kos?ref=search

taro latte yummy..

Posted by: Annisa Noor Aida in Uncategorized No Comments »

ice Taro Latte

                                                    ice-taro-latte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bahan :
• 2 sendok teh bubuk taro; warnanya ungu
• 240 ml susu putih cair; bisa kamu ganti dengan susu almond atau susu kedelai
• Gula pasir sesuai selera
• 100 ml air hangat
• Es batu secukupnya
• Toping coklat
• Cream kocok
Cara membuat :
• Larutkan bubuk taro menggunakan air dingin. Kocok selama 30 detik sampai permukaannya berbuih.
• Masukkan susu ke dalam botol atau tempat minum. Tutup rapat dan kocok sekitar 1 menit untuk membuat buih di permukaannya.
• Tuangkan larutan taro, gula pasir, dan susu yang sudah dikocok.
• Aduk rata semua bahan di dalam gelas tersebut.
• Tambah cream kocok diatas gelas
• Beri toping coklat biar lebih yummy ..

Hello world!

Posted by: Annisa Noor Aida in Uncategorized 1 Comment »

Welcome to Jejaring Blog Unnes Sites. This is your first post. Edit or delete it, then start blogging!

Skip to toolbar